Europees Parlement ook tegen Swift-akkoord

Een commissie in het Europees Parlement is tegen de uitwisseling van Europese bankgegevens met de Amerikaanse autoriteiten. Nochtans was er daarover een akkoord tussen de VS en de Europese ministers van Justitie. Volgende week spreekt het voltallige parlement zich over de zaak uit.

De Amerikanen willen al een tijdje toegang tot de databank van Swift, een bedrijf dat de meeste internationale banktransacties behandelt en bijhoudt en in ons land gevestigd is. Volgens de VS zijn die gegevens cruciaal in de strijd tegen het terrorisme, maar critici vrezen dat de privacy niet gegarandeerd is. In 2006 bracht de Amerikaanse krant The New York Times het nieuws dat de Amerikaanse autoriteiten inzage kregen in de gegevens van Swift en dat lokte toen fel protest uit.

Een nieuw akkoord drong zich op omdat Swift zijn server intussen heeft verhuisd van de VS naar Europa. De VS en de Europese ministers van Justitie bereikten vorig jaar een tijdelijk akkoord, maar die overeenkomst ligt al een tijdje onder vuur.

Woensdag maakte het bedrijf Swift zelf bekend niet te zullen meewerken zolang er geen definitief akkoord is en nu heeft ook de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken het akkoord verworpen. De Europarlementsleden vrezen dat het akkoord onvoldoende garanties bevat voor de bescherming van de privacy.

Nog geen reactie uit VS

"Er zijn heel wat achterpoortjes en het is onduidelijk welk soort informatie doorgegeven mag worden. Bovendien weten we niet wie precies toegang krijgt tot de gegevens van de banken van miljoenen Europeanen. En dat is iets wat wij niet kunnen aanvaarden", zegt het Belgische europarlementslid Saïd El Khadraoui (SP.A).

Volgende week zal het voltallige parlement zich uitspreken over de zaak. Toch kan het nog spannend worden, want er bestaat onenigheid binnen de fracties. Zo zouden de Spaanse en Britse socialisten de deal willen steunen. De VS heeft nog niet gereageerd op de de stemming in de commissie. Wellicht wacht Washington het resultaat van de plenaire zitting af.

Meest gelezen