Europese beurzen geven opnieuw terrein prijs

De beurzen hebben vandaag opnieuw terrein moeten prijsgeven door de schuldproblemen in een aantal Zuid-Europese landen. Gisteren sloten de beurzen in de VS en Europa af met een verlies van 3 procent. Ook Azië is niet immuun voor de Europese schuldenberg.

Zowat alle Europese beursindexen boeken vandaag verlies. In Amsterdam ging de AEX tot 2,5% in de min, de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt deden het niet veel beter. Het zwaarste verlies was voor de Griekse beurs: min 3,7%. In Spanje en Portugal bleven de verliezen beperkt tot respectievelijk 1 procent en 0,9 procent,

Het zijn vooral de bankaandelen die de zwaarste klappen krijgen. Veel van hen hebben belegd in Spaanse en Portugese staatsobligaties of andere beleggingen en zijn dus het meest kwetsbaar nu beleggers massaal aandelen dumpen. In Brussel sloot  de Bel-20 af met een verlies van zo'n 2,5 procent. Vooral de bankaandelen deden het slecht. KBC dook op een bepaald moment tot 10% in het rood en sloot uiteindelijk af op, terwijl Dexia het verlies kan beperken tot ongeveer 5%.

De beleggers reageren op de begrotingsperikelen in Spanje, Portugal en Griekenland die gisteren de beurzen in Madrid en Lissabon deden kelderen.Na Griekenland zijn nu ook Portugal en Spanje in het vizier van de belegger gekomen.

Ook de beurzen in Azië zijn niet immuun voor de Europese schuldenproblematiek. Zowel de beurzen in Japan (-2,8%), China (-1,8%) , Australië (-2,4%) en Hong Kong (-3,3%) sloten vandaag met forse verliezen.

Verrassend nieuws uit de VS

In tegenstelling tot wat was verwacht, is de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten vorige maand gedaald tot 9,7 procent. Dat lijkt een klein lichtpunt in deze donkere tijden. De beurzen op Wall Street flirten met het status-quo, er was voor erger gevreesd.

Beleggers vrezen dat de problemen in Europa het broze wereldwijde economische herstel zullen fnuiken. De meeste Aziatische landen -vooral China- zijn weliswaar relatief goed hersteld van de wereldwijde recessie, maar Europa en de VS blijven belangrijke exportmarkten.

Problemen daar doen ook beleggers elders twijfelen. Ook het gevaar van speculatie duikt steeds meer op. Volgens analisten wordt er duchtig gespeculeerd dat enkele Europese landen hun schulden niet meer kunnen terugbetalen. De euro blijft voorlopig een goede beschermer voor deze landen, maar de vraag is hoe lang nog de eenheidsmunt zijn status als veilige haven kan handhaven.

Euro op laagste peil sinds mei 2009

Ook de Europese eenheidsmunt lijdt door de schuldenproblemen in Zuid-Europa. De euro is verder gezakt tot 1,36 dollar, meteen het laagste peil sinds mei vorig jaar. Veel beleggers stappen nu over naar beleggingen naar de veilige dollar.