Heel wat Belgen zijn verslaafd aan Lotto

Naar schatting tussen de 36.000 en 48.000 Belgen zijn verslaafd aan Lotto en aan Euro Millions, de twee populaire kansspelen van de Nationale Loterij. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De Nationale Loterij wil de strijd tegen de gokverslaving opvoeren.

Voor de cijfers baseert de Nationale Loterij zich op wetenschappelijk onderzoek. Daaruit blijkt dat 1,5 tot 2 procent van alle spelers verslaafd raakt. "Maar daar zitten zowel de lichtverslaafden tussen als de echt zware gokkers, die zelfs medische hulp nodig hebben", zegt woordvoerster Sofie Van den Bussche in Het Nieuwsblad.

"De meest verslavende spelletjes zijn de krasbiljetten omdat de speler dan een onmiddellijk resultaat ziet en vaak meteen opnieuw een krasbiljet wil kopen", aldus Van den Bussche in een gesprek met Tomas De Soete op Studio Brussel.

De Nationale Loterij is zich naar eigen zeggen bewust van de nood aan preventie en wil de strijd tegen Lottoverslaafden opvoeren. "Wij doen allerlei preventie-activiteiten", zegt Van den Bussche. "De Nationale Loterij heeft een website en leidt de uitbaters van krantenwinkels en andere Lottoverkooppunten op via een Lottery Academy. De uitbaters leren daar hoe ze een verslaving kunnen herkennen en hoe ze ermee moeten omgaan."

Er bestaat ook een SOS-nummer (0800-35777), waar mensen terechtkunnen.