Vande Lanotte verdedigt sale-and-lease-back

Toenmalig minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A) verdedigt de sale-and-lease- backoperatie met overheidsgebouwen tijdens de regering-Verhofstadt. Volgens de Regie der Gebouwen betekende die maatregel een verlies van 473 miljoen euro voor de schatkist.

Om de begroting in evenwicht te houden, nam de toenmalige regering-Verhofstadt vaak eenmalige maatregelen. Zo paste ze een sale-and-lease-backoperatie toe met heel wat overheidsgebouwen. Dat betekent dat de regering haar gebouwen verkocht om ze meteen weer te huren.

Die verkoop van onder meer de Financietoren, het Rijksadministratief centrum aan de Kruidtuinlaan, het Egmontgebouw, een van de WTC-torens en de Koninklijke Munt leverde de schatkist 1,3 miljard euro op.

Uit cijfers van de Regie der Gebouwen, die De Morgen vandaag publiceert, blijkt nu dat de federale overheid voor de gebouwen die ze tussen 2001 en 2006 verkocht bijna 1,8 miljard euro huur zal betalen. Dat is 473 miljoen euro meer dan de 1,3 miljard euro die ze kreeg van de privé-investeerders die de gebouwen kochten.

Toenmalig minister van Begroting Johan Vande Lanotte blijft de operatie verdedigen. Hij wijst erop dat de nieuwe eigenaars de gebouwen ook hebben gerenoveerd. Als de Regie der Gebouwen dat had gedaan, zou dat veel meer gekost hebben.

Vande Lanotte geeft het Berlaymontgebouw (foto) als voorbeeld. "Het Berlaymontgebouw heeft ons ongelooflijk veel geld gekost. En die kostprijs is altijd hoger geworden. Voor de Financietoren hebben we het risico uitbesteed. Het gebouw is verkocht en degene die het kocht, moest asbest verwijderen en het renoveren. De koper nam dus het risico op zich", aldus Vande Lanotte.