Veldhospitaal B-Fast in Haïti is geplunderd

In Haïti hebben enkele tientallen Haïtianen voedsel geroofd uit het veldhospitaal dat daar door het Belgische urgentieteam B-Fast was opgezet. Intussen blijven tien Amerikanen die kinderen het land probeerden uit te krijgen, in de cel op beschuldiging van kidnapping.

Het veldhospitaal was kort na de verwoestende aardbeving opgezet door het Belgische hulpteam B-Fast en werd al een tijdje beschermd door Belgische special forces.

Gisteravond werd het kamp dan overgedragen aan een team uit Puerto Rico en zijn de Belgische troepen vertrokken. Kort daarop drongen Haïtianen het kamp binnen.

Ze hebben al het voedsel meegenomen. De geneesmiddelen waren opgeslagen in het stenen hospitaal vlakbij en zijn niet meegenomen.

Intussen is het officiële dodental van de aardbeving opgelopen tot 212.000. Steeds meer dode lichamen worden van onder het puin gehaald. De kans op ziekten is nog steeds erg groot.

Tien Amerikanen blijven vastzitten

Intussen blijven tien Amerikanen in de cel op beschuldiging van kidnapping. Ze probeerden om 33 Haïtiaanse kinderen het land uit te krijgen. De Amerikanen zijn lid zijn van twee conservatieve kerken in de VS.

Hun advocaat, Edwin Coq, legt de schuld bij de leider van de groep, Laura Silsby. Ze zou geweten hebben dat ze niet de vereiste papieren hadden om de kinderen mee te krijgen. De negen anderen zouden niet precies geweten hebben hoe alles in mekaar zat en zouden het slachtoffer geworden zijn.

"Ik ga er alles aan doen om de negen vrij te krijgen. Ze zijn naïef geweest", zei Edwin Coq. "Ze wisten niet precies wat er aan het gebeuren was en wisten niet dat ze officiële documenten nodig hadden. Silsby wist dat wel."

De tien zijn nu officieel in beschuldiging gesteld van kidnapping. Daarop staan straffen van vijf tot vijftien jaar. Het kan drie maanden duren vooraleer er een uitspraak is.