Verdachten mensenhandel zijn aangehouden

Het gerecht heeft tien verdachten aangehouden wegens mensenhandel. Ze zijn vandaag verschenen voor de raadkamer. Dinsdag werden huiszoekingen gedaan in het Klein Kasteeltje in Brussel en in Antwerpen.

De tien verdachten zijn Koerden en Irakezen die illegaal in België verblijven. Ze zouden de voorbije maanden een honderdtal illegalen via de E40 van Brussel naar de kust hebben gebracht. De eindbestemming van de clandestiene migranten was Engeland.

De verdachten, twintigers en dertigers, gebruikten parkings langs de autoweg in Groot-Bijgaarden, Wetteren, Drongen en Calais, die ze "als hun terrein" beschouwden, aldus woordvoerder Jean-Marc Meilleur van het parket.

De daders vroegen 1.500 euro aan de illegalen om hen in een vrachtwagen te helpen zonder dat de trucker het merkte. De migranten kwamen vooral uit Afghanistan, China, Irak en Vietnam. Ze moesten ook een bedrag betalen bij het vertrek uit hun land.

De verdachte Koerden en Irakezen zouden ook extreem geweld hebben gebruikt tegen de vluchtelingen, maar ook tegen rivaliserende mensensmokkelaars.