"Rol van bonden en werkgevers inperken"

De rol van de vakbonden en werkgevers in sociaal-economische beslissingen is te groot. Dat heeft Alexander De Croo, de voorzitter van Open VLD gezegd in De Standaard.

"Alle sociaal-economische thema's, zoals brugpensioen of een uniform statuut voor werkgevers en werknemers, liggen in handen van de sociale partners en die zitten in een loopgravenoorlog", zegt De Croo. "Alles zit daardoor muurvast. De politiek moet in dit beleid veel meer het voortouw nemen."

"Ik heb als kiezer niet gekozen voor Karel Van Eetvelt (Unizo, foto) of Luc Cortebeeck (ACV). Ze hebben legitimiteit, maar die van de politiek is groter. De regering moet duidelijker de krijtlijnen uittekenen waarbinnen ze oplossingen wil. Binnen dat kader kunnen de sociale partners dan oplossingen uitwerken."

Na het weekend zit premier Yves Leterme (CD&V) samen met bonden en werkgevers om het sociale overleg opnieuw op gang te trekken. "Leterme moet het laken naar zich toe trekken en bijvoorbeeld eisen dat er een uniform statuut komt voor arbeiders en bedienden. Met het onophoudelijke geroep van de afgelopen weken komen we nergens."