Festival Het Andere Boek stopt ermee

Er komen geen nieuwe edities meer van het Antwerpse boekenfestival Het Andere Boek. De organisatoren hebben beslist om in schoonheid te eindigen en een punt te zetten achter het festival.

Het Andere Boek werd midden de jaren 70 voor het eerst georganiseerd. Het festival wilde ingaan tegen het conformisme dat toen in het boekenlandschap heerste. Het was een geëngageerd festival dat elk jaar auteurs uitnodigde die iets te vertellen hadden over de wereld.

Er was ook een boekenmarkt die de klemtoon legde op literaire fictie, non-fictie, poëzie, literaire tijdschriften en antiquariaat. De laatste jaren vond het festival plaats in het Zuiderpershuis in Antwerpen.

"Meer vissers in dezelfde vijver"

Na 33 edities hebben de organisatoren nu beslist om de boeken dicht te doen. "Er vissen meer vissers in dezelfde vijver", klinkt het. De organisatoren juichen toe dat er meer literaire en culturele evenementen bijgekomen zijn waar ontluikende talenten aan bod komen en spraakmakende debatten gevoerd worden, maar vinden dat hun eigen rol uitgespeeld is.

Het is moeilijker om vrijwilligers en medewerkers te vinden en ook het aantal betalende bezoekers daalde de laatste jaren, waardoor het festival vooral afhankelijk werd van subsidies. Bovendien kost het volgens de organisatoren tegenwoordig handenvol geld om internationale schrijvers naar het festival te halen.

In 2009 lokte de alternatieve boekenbeurs 3.700 bezoekers.