Gezinnen onteigend voor bedrijventerrein Ham

De Vlaamse regering heeft gisteren het licht op groen gezet voor het regionaal bedrijventerrein Zwartenhoek aan het Albertkanaal in Ham: 40 gezinnen zullen worden onteigend voor de aanleg van 90 hectare industriegebied.

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (grup) voor Zwartenhoek is goedgekeurd, nu moet het dossier enkel nog voor advies naar de Raad van State. Dat bericht de krant Het Belang van Limburg vandaag.

De Vlaamse overheid wil met ENA (Economisch Netwerk Albertkanaal) zorgen voor bijkomende industrieterreinen langs het water en dus economische groei. Een van de belangrijke locaties in Limburg is Zwartenhoek in Ham: daar is ruimte voor 40 procent watergebonden bedrijven en 60 procent grotere, vooral logistieke, bedrijven die minstens een halve hectare nodig hebben.

Op voorstel van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) heeft de Vlaamse regering het grup voor dit gebied van 90,2 hectare principieel goedgekeurd: hierdoor is de grond niet langer landbouwzone, en deels woongebied, maar "geschikt voor economische ontwikkeling". De Raad van State heeft nu nog 30 dagen de tijd om advies te geven.

Na de definitieve goedkeuring kan werk worden gemaakt van de 44 onteigeningen: 40 huizen en 4 percelen landbouwgrond.

Meest gelezen