Het INLA is ontwapend in Noord-Ierland

In Noord-Ierland heeft de radicale katholieke terreurgroep INLA zichzelf dan toch ontwapend, net voor een ultimatum van de overheid.

Het Irish National Liberation Army (INLA) heeft alle wapens onklaar gemaakt en onder controle van een internationale ontwapeningscommissie gesteld.

De beweging wil zich voortaan enkel op politieke wijze manifesteren en stopt met geweld. Dat gebeurt net voor het verstrijken van een ultimatum dinsdag. Wie tegen dan niet ontwapent, kan geen gebruikmaken van amnestie.

Eerder hadden andere gewapende groepen zoals het katholieke IRA en de protestantse milities UDA en UVF ook al de wapens neergelegd.

Het INLA is een erg radicale en meer linkse organisatie die zich in '75 losscheurde van het eerder conservatieve IRA. Sindsdien heeft de groep een honderdtal mensen vermoord, onder hen was een raadgever van voormalig premier Margaret Thatcher.

In '82 voerde het INLA zijn bloedigste aanslag uit. Toen doodde een bom 17 mensen in Londonderry. Sinds het vredesakkoord van '98 heeft het INLA geen politieke aanslagen meer uitgevoerd, maar begin vorig jaar werd nog een drugssmokkelaar vermoord.