Wijziging in Oekraïense kieswet "onfatsoenlijk"

In Oekraïne is de kieswet gewijzigd net voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, tussen oud-president Victor Janoekovitsj en Julia Timosjenko. Waarnemers vrezen nu al dat de verliezer, wie het ook zal worden, zich niet bij zijn of haar nederlaag zal neerleggen.

De Europese waarnemers ter plaatse vinden het niet kunnen dat de regels op het laatste moment worden gewijzigd, zegt senator Paul Wille in Oekraïne.

"Ik denk dat bij de groep-Janoekovitsj (foto boven: fans van de pro-Russische oppositieleider Janoekovitsj) het vermoeden bestaat dat mevrouw Timosjenko haar leden in de telbureaus de opdracht gaat geven om bij de telling te verdwijnen, waardoor volgens de oude kieswet de telling niet kan plaatsvinden", aldus Wille.

"Wellicht hebben de oppositieleden de Kamer gevraagd om de kieswet zo te wijzigen dat ook met een minderheid van aanwezigen stemmen kunnen worden geteld. Het feit dat dit tussen de twee stemrondes gebeurt, is eigenlijk onfatsoenlijk en wordt volgens de Europese regels als onaanvaardbaar beschouwd."

Bij de eerste stemronde van de presidentsverkiezingen kreeg Janoekovitsj 35,5 procent van de stemmen, tegenover 25 procent voor Timosjenko. Toch zou Timosjenko (kleine foto) volgens waarnemers niet kansloos zijn. De campagne tussen Janoekovitsj en Timosjenko is erg bits verlopen.

Nu al vrezen waarnemers dat de verliezer zich niet bij zijn nederlaag zal neerleggen, wat tot gerechtelijke procedures en straatprotesten kan leiden.

Meest gelezen