1 zwarte doos van gecrashte Boeing opgehaald

Een van de twee zwarte dozen van de verongelukte Boeing is uit het water gehaald voor de Libanese kust. Dat heeft de Libanese minister voor Transport Ghazi Aridi bevestigd. De andere zwarte doos is nog niet bovengehaald.

De Boeing 737 stortte vorige maand neer in de Middellandse Zee, kort na het opstijgen uit Beiroet in Libanon. Alle 90 passagiers, vooral Libanezen en Ethiopiërs, kwamen om.

De zwarte dozen met de vlieggegevens moeten opheldering brengen over de oorzaak van de crash. De tweede zwarte doos is vooralsnog niet bovengehaald. Daar wordt nog naar gezocht, "maar de grootste prioriteit is het vinden van de lichamen van de slachtoffers", aldus Aridi. Tot nu toe zijn er nog maar 15 lichamen geborgen. De voorbije 24 uur zijn teams erin geslaagd om een deel van het wrak terug te vinden, onder meer de staart en de cockpit.

Kort voor de crash heeft het vliegtuig plots een scherpe bocht gemaakt. Daarna zou het in brand gevlogen zijn. Mogelijk is het in een hevig onweer terechtgekomen. Bij een laatste check waren er geen onvolkomenheden gevonden aan het vliegtuig, dat nog maar 8 jaar oud was.