"Groen licht voor hoogverrijkt uranium"

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zet het licht op groen voor de productie van hoogverrijkt uranium. Hij wil het uranium nu laten verrijken tot 20 procent, in plaats van drie procent. Die maatregel wekt het wantrouwen van westerse landen en versterkt de roep om sancties tegen Iran.

Iran produceert al een tijdje laag verrijkt uranium, tot drie procent. Dat is genoeg voor vreedzaam gebruik in kernreactoren. Nu wil Ahmadinejad dat zijn diensten uranium gaan verrijken tot twintig procent.

Officieel is dat om daarmee brandstof te kunnen produceren voor een speciale, medische onderzoeksreactor. Maar de westerse landen vertrouwen het niet. Want ook al blijft Iran met 20 procent verrijking nog ver van de negentig procent die nodig is voor kernwapens, het kan een opstapje zijn daar naartoe.

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates, op bezoek in Europa, riep de wereld meteen weer op om de rangen te sluiten en nieuwe sancties af te kondigen tegen Iran. "Het is nog niet te laat, sancties en druk kunnen Iran nog doen buigen", zei Gates.