Al 17 jongeren opgepakt sinds nultolerantie

In Brussel zijn al 17 minderjarigen opgepakt sinds de invoering van de nultolerantie. Die was ingevoerd na een aantal gewelddadige incidenten in de gemeente.

Afgelopen nacht waren er opvallend meer agenten op straat in  de wijk Kuregem in Anderlecht en in de rest van Brussel. Er worden geen systematische identiteitscontroles uitgevoerd, maar bij incidenten treden de agenten meteen op. In heel Brussel werden sinds de invoering van de nultolerantie zelfs al 17 minderjarigen opgepakt.

Het grote probleem blijft echter de gerechtelijke opvolging. Dit weekend werden nog 3 minderjarigen opgepakt na een aantal handtassendiefstallen, maar zij zijn intussen vrijgelaten. "De jeugdrechter wilde ze plaatsen in een instelling, maar er was geen plaats", zegt Jean-Marc Meilleur van het parket. Een aantal minderjarigen heeft intussen wel al een werkstraf gekregen of kreeg strafbemiddeling opgelegd.

Het tekort aan opvangplaatsen in de jeugdinstellingen is volgens minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) niet de fout van Justitie. "Het is de verantwoordelijkheid van de gemeenschappen om te voorzien in voldoende capaciteit", zegt De Clerck. "Justitie is alleen verantwoordeijk voor de zwaarste misdrijven."

"Politie in Brussel organiseren op 2 niveaus"

Intussen blijft er op politiek vlak onenigheid over de aanpak van de criminaliteit in Brussel. Zowel de SP.A, Open VLD als de Franstalige liberalen van MR denken dat een eengemaakte politiezone veel zou kunnen veranderen.

"We moeten het Gewest organiseren op 2 niveaus, net zoals de politie nationaal is georganiseerd", zegt Xavier De Donnéa (MR) in De zevende dag. "Er moet een gewestelijke politie komen voor heel Brussel en daarnaast een lokale politie per gemeente."

Toch blijft Brusselaar en minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) erbij dat Franstaligen geen voorstander zijn van 1 politiezone. "In het Brussels Gewest hebben de Vlamingen nog iets in de melk te brokkelen. In de gemeentes hebben ze niets te zeggen. De Franstaligen willen de politie dus zeker niet aan het Gewest geven."