Janoekovitsj zou de verkiezingen winnen

In Oekraïne oppositieleider Viktor Janoekovitsj (59) de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen hebben. Volgens exit polls zou hij zo'n 4 procent voorliggen op huidig premier Julia Timosjenko. Die claimt echter ook de zege.

De zenuwen zijn strak gespannen, want de kiescampagne was erg hard. Er werd gevreesd dat de verliezer de uitslag zou aanvechten en dat is intussen ook gebleken. Een medewerker van Timosjenko heeft al gezegd dat uit een eigen telling gebleken is dat zij aan de leiding staat. Het kamp van Janoekovitsj zegt dan weer dat volgens een parallelle telling zijn kandidaat een voorsprong heeft van zo'n vijf procent.

Beide presidentskandidaten hebben hun stem vanmorgen al uitgebracht. De strijd ging tussen huidig premier Timosjenko (foto), die vooral goede relaties met het westen beoogt, en oppositieleider Janoekovitsj, een man van de oude garde die wordt gezien als een bondgenoot van Rusland. Maar ook Timosjenko heeft betere relaties met Moskou beloofd.

Internationale waarnemers hebben toegekeken op het verloop van de stembusslag. CD&V-senator Nahima Lanjri ging kijken op het platteland, in de buurt van Kiev. "In de meeste kiesbureaus is het vrij correct verlopen. Wel hebben we in twee van de vijf bureaus die we bezocht hebben tot nu toe vastgesteld dat het paspoort niet altijd gevraagd werd, en dat is natuurlijk een probleem. Dat is niet volgens de regels", aldus Lanjri.

Lanjri verwacht dat het tellen van de stemmen eerlijk zal verlopen. Maar hoe dan ook wordt ervoor gevreesd dat de verliezer het eindresultaat zal aanvechten, zeker als het verschil niet te groot is. Timosjenko haalde in de eerste ronde 10 procent minder stemmen dan haar rivaal, maar werd toch niet kansloos geacht.

Naakt protest in stembureau Janoekovitsj

Leden van de feministische groepering "Femen" maakten van de verkiezingen gebruik om te protesteren tegen de manier waarop Oekraïne momenteel wordt bestuurd.

De dames voerden hun protest op in het stembureau waar Janoekovitsj ging stemmen, enkele minuten voor hij binnen zou komen. Ze droegen een bontjas toen ze binnenkwamen, maar trokken die uit en haalden topless enkele protestborden boven.

"Morgen is het oorlog", "Verkoop je stem niet" en "Stop met het verkrachten van Oekraïne" klonk het. De vrouwen wilden de aandacht vestigen op de problemen waarmee het land te maken heeft en de verdeeldheid onder de bevolking over de richting die Oekraïne moet uitgaan. De corruptie tiert nog steeds welig en economisch gaat het Oekraïne niet voor de wind.