New Orleans wordt weer geleid door blanke

New Orleans in de Verenigde Staten krijgt voor het eerst in 32 jaar een blanke burgemeester. De Democraat Mitch Landrieu, zoon van de laaste blanke burgemeester in de jaren 70, won de strijd tegen 10 andere opponenten.

Oud-burgemeester Ray Nagin (op de foto in een omhelzing met Landrieu) kon niet worden herverkozen, want hij had er het maximaal aantal jaren opzitten. Bovendien had Nagin veel van zijn populariteit verloren na de doortocht van orkaan Katrina, nu 5 jaar geleden.

Hij werd onder vuur genomen door de trage heropbouw van de stad. Katrina had het hele centrum onder water gezet en 1.300 mensen waren omgekomen.

De verkiezing viel middenin de vieringen rond Mardi Gras, het carnaval dat in de stad uitbundig wordt gevierd. De keuze voor een blanke burgemeester is uitzonderlijk, omdat 61% van de inwoners zwart is.

De politiek zit de familie Landrieu overigens in de genen. De zuster van de pas verkozen burgemeester is senator in de staat Louisiana.