Oosten van de VS kreunt onder sneeuwstorm

Het openbare leven in het oosten van de Verenigde Staten ligt helemaal plat door een hevige sneeuwstorm. De voorbije uren viel op de meeste plaatsen meer dan 50 centimeter sneeuw. 350.000 mensen zitten zonder elektriciteit.

De sneeuwstorm was vooraf aangekondigd als de ergste in een eeuw en had al de naam "snowmageddon" meegekregen. En de weermannen en -vrouwen hadden zich niet vergist. De sneeuw viel met bakken uit de lucht waardoor in enkele staten al meteen de noodtoestand werd uitgeroepen.

In Washington viel op korte tijd meer dan een halve meter sneeuw. In Baltimore, in de staat Maryland, viel 96 centimeter sneeuw, een record. De wind haalde er ook snelheden tot 90 kilometer per uur.

Door de hevige sneeuwval zijn heel wat elektriciteitsleidingen afgeknapt. Zo'n 350.000 mensen zitten zonder stroom, maar kunnen voorlopig slechts met mondjesmaat worden geholpen omdat de herstellingsdiensten met moeite kunnen uitrijden.

Zelfs president Barack Obama werd getroffen door de hevige sneeuwval. Normaal gezien stuift zijn konvooi met grote snelheid door de straten van de hoofdstad, maar deze keer pufte hij net als de andere bestuurders stapvoets door de sneeuw.