Trager rijden wegens ondermaatse luchtkwaliteit

Sinds vanmorgen 6 uur geldt op verschillende snelwegen in heel België een snelheidsbeperking van 90 km/u. Omdat de luchtkwaliteit te slecht is, is de "fijnstofprocedure" geactiveerd.

Op verschillende plaatsen in België is gisteren de norm voor fijn stof (70 microgram per kubieke meter) overschreden. In verschillende meetstations zijn concentraties van 100 microgram gemeten, en de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) verwacht pas morgen beterschap.

De weersomstangheden zijn ongunstig, waardoor de vervuiling over het land blijft hangen. Er is weinig wind, en er wordt onzuivere lucht aangevoerd uit het oosten. U kunt de luchtkwaliteit zelf checken via de website van IRCEL.

Sinds vanmorgen 6 uur geldt daarom op verschillende snelwegen een maximumsnelheid van 90 km/u. In Brussel mag op bepaalde plaatsen maar 50 km/u in de plaats van 70 km/u worden gereden.

"Lagere en meer homogene snelheden in de verkeersstroom dragen bij tot een reductie in de uitstoot van schadelijke emissies", luidt het bij het Vlaams Verkeerscentrum.

De maatregel geldt alleen voor snelwegen die door dichtbebouwde gebieden lopen, onder meer op de Brusselse Ring. De snelheidsbeperkingen worden aangegeven door de smogborden langs de weg of door dynamische borden boven de autosnelweg.

U kunt de plaatsen waar snelheidsbeperkingen gelden, checken via www.verkeerscentrum.be.