18 dodelijke slachtoffers na treinramp

In Buizingen, bij Halle, zijn twee passagierstreinen op mekaar gebotst. Volgens het provinciaal crisiscentrum zijn er 18 dodelijke slachtoffers, 15 mannen en 3 vrouwen. Het ongeluk deed zich voor rond 8.45 uur op de lijn tussen Brussel-Zuid en Quiévrain.

Volgens de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte zal het dodental "naar alle waarschijnlijkheid" op 18 blijven staan. Er zouden dus geen lichamen van slachtoffers meer in de verhakkelde wrakken zitten, maar zeker is dat niet. De zoektocht naar slachtoffers is inmiddels stopgezet.

Er zijn ook 80 gewonden geteld. 20 van hen zijn er erg aan toe. De gewonden zijn opgevangen in 14 ziekenhuizen in onder meer Halle, Jette, Tubeke en Anderlecht.

De lichamen van de dodelijke slachtoffers worden overgebracht naar een mortuarium in Neder-over-Heembeek. Sommige lichamen kunnen maar moeilijk geïndentificeerd worden. De nabestaanden van de slachtoffers krijgen psychologische bijstand.

Negeerde één trein een rood licht?

Van de twee treinen die betrokken zijn bij het ongeluk, zou de trein uit Leuven richting 's Gravenbrakel (Braine-Le-Comte) een rood sein hebben genegeerd. Dat zei gouverneur Lodewijk De Witte vanmorgen op een persconferentie. De NMBS wil zich echter nog niet uitspreken.

Jos Colpin van het Brusselse parket zegt dat het nog verschillende dagen en zelfs weken kan duren vooraleer de precieze oorzaak bekend zal zijn. In elk geval bestond er op de lijn waar het ongeluk gebeurde, een veiligheidssysteem dat een trein automatisch doet stoppen als die door een rood licht zou rijden, maar nog niet alle treinen zijn uitgerust met dat systeem.

De andere trein, op de lijn Quiévrain-Luik, heeft wel de correcte signalen gevolgd. De trein stopte zoals gepland in Buizingen, maar reed met een vertraging van ongeveer 10 minuten. Het was die trein die in de flank werd gegrepen door de trein uit Leuven. De schade is enorm. Een derde trein kon nog op tijd een noodstop maken.

De gewonden van de treinramp werden opgevangen in een zaal in Buizingen en in het station van Halle.

Rode Kruis doet oproep aan bloedgevers

Het Rode Kruis roept intussen geregistreerde donoren met bloedgroep O- en A- via sms op om extra bloed te komen geven. Er is tijdelijk een verhoogde specifieke vraag naar bloed van die bloedgroepen. Wie meer informatie wil over de uren en plaatsen voor bloedafnames kan terecht op www.bloedgevendoetleven.be

Tussen Halle en Brussel-Zuid en Halle en Etterbeek zal zeker tot dinsdagmiddag geen treinverkeer mogelijk zijn. Eerst moet het parket de precieze omstandigheden van het ongeluk onderzoeken, pas daarna worden de treinstellen getakeld en wordt de schade aan het spoor en de bovenleidingen hersteld. Er worden bussen ingelegd naar Halle.

Ook vanavond zal er nog heel wat hinder zijn tijdens de avondspits. De Eurostartreinen naar Londen en de Thalys van en naar Parijs rijden niet. Twee Thalystreinen zijn vanuit Parijs via Charleroi omgereden naar Brussel. Andere treinen zijn teruggekeerd naar Parijs.