7-jarige sambakoningin steelt de show in Rio

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is het carnaval weer in alle hevigheid losgebarsten. Tijdens de traditionele optocht van de verschillende sambascholen in de "sambadromo" trok een 7-jarige aanvoerster van een drumband heel wat aandacht naar zich toe.

De 7-jarige Julia Lira is de jongste aanvoerster van een "bateria", de drumband die de optocht van een sambaschool begeleidt. Over haar optreden bestaat heel wat controverse: volgens kinderrechtenverenigingen is er sprake van kinderarbeid, maar een rechter heeft dat argument inmiddels verworpen.

Het meisje stapte gisteren op aan het hoofd van de Viradouro-sambaschool. Ze werd voorgesteld aan het publiek door haar vader, de voorzitter van de sambaschool. Toen ze op een bepaald moment werd omstuwd door fotografen, werd het allemaal wat veel voor haar en barstte ze in tranen uit. Het is niet helemaal duidelijk of het kind uiteindelijk de hele parade heeft meegelopen.

Volgens de toeristische diensten van Rio de Janeiro zijn naar schatting 730.000 mensen in de stad voor de feestelijkheden rond carnaval. Onder hen is ook popster Madonna. Ze was gisteravond in de sambadromo met haar jonge Braziliaanse vriend Jesus Luz.

Rio de Janeiro wordt zowat beschouwd als de carnavalsstad bij uitstek. Het feest wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela's, de krottenwijken in en rond de stad en dateert van de 18e eeuw.

Het hoogtepunt zijn de optochten in de sambadromo, een 700 meter lange constructie met tribunes gebouwd door  architect Oscar Niemeyer.  De verschillende sambascholen trekken door de sambadromo  in het kader van een wedstrijd.  Elke school heeft een afzonderlijk thema. Vaste waarden zijn de bateria of drumband, weelderige praalwagens en tal van schaars geklede dames en heren die dansen op opzwepende sambaritmes.

Naast de traditionele optochten zijn ook de buurtfeesten erg populair. Carnaval is een van de toeristische toppers in Rio de Janeiro.