"De bedreiging van de bermbommen blijft"

In Afghanistan verloopt het offensief tegen de taliban-rebellen in de zuidwestelijke provincie Helmand volgens plan. Dat zegt een bevelhebber van het Afghaanse leger.

"De hele zone van Marjah en Nad Ali is ingenomen door de coalitietroepen en is nu onder onze controle", zegt generaal Aminullah Patiani. "De taliban hebben het gebied verlaten, maar de bedreiging van de bermbommen blijft bestaan."

Volgens de Navo is het offensief tegen de taliban-rebellen in Marjah het belangrijkste van de afgelopen jaren.  Zo'n 15.000 militairen  bevinden zich op het terrein. Het is de bedoeling om de taliban er te verdrijven en het gezag van de Afghaanse regering in de woelige provincie Helmand te herstellen.

De Navo heeft zich verontschuldigd voor een raketaanval waarbij 12 burgerslachtoffers vielen en onderzoekt het incident. De Afghaanse president Hamid Karzaï heeft daartoe overigens opgeroepen. De Navo zegt alles te doen om burgerslachtoffers te vermijden.

Hoe lang het offensief in Helmand gaat duren, is moeilijk te voorspellen. Volgens een Amerikaanse generaal kan het 30 dagen duren voor het gebied "veilig" is.