"Mensen, spullen en zetels vlogen door elkaar"

Enkele treinreizigers die zo goed als ongedeerd zijn gebleven bij de treinramp in Buizingen, zijn zwaar onder de indruk.

"De trein begon plotseling hard te toeteren en hard te remmen", vertelt een jongeman die ongedeerd uit de crash kwam. "Toen was er een schok, iedereen vloog vooruit. Ik zat rechts een het raam en zag het onderstel van een andere trein naast mij passeren. Iedereen is geschrokken en naar links gelopen. Uiteindelijk heeft er iemand de deur opengetrapt en zijn we langs de kant gaan staan. Er was niet echt paniek, iedereen bleef vrij rustig."

Volgens een andere passagier voelde het aan als een ontsporing. “De trein vloog plots op zijn zijde en de wagon werd door elkaar geschud”. Hijzelf zat ongeveer tien minuten gekneld in de wagon, na die tijd waren de hulpdiensten ter plaatse en werd hij bevrijd. “Ik heb veel geluk gehad, want andere mensen in de wagon waren er veel erger aan toe.”

"Ik was aan het lezen toen ik plots een grote schok voelde. Dat was des te meer schrikken omdat je dat niet verwacht op een trein", vertelt een andere reiziger. "Daarna was er veel geroep en we roken een verbrande geur."

"Eén grote ravage"

"We hoorden een grote ontploffing en toen botsten de treinen tegen elkaar", getuigt een andere passagier. "Alles vloog door elkaar: mensen, spullen en zelfs zetels. "

"Ik vloog naar achter en toen zag ik de eerste wagon van de andere trein: verschrikkelijk", getuigt een andere reiziger.

"Ik had de trein genomen in Halle en niet lang daarna hoorden we enkele harde kloppen", vertelt een getuige die vanuit een andere trein het ongeluk zag gebeuren. "De trein stopte en toen zagen we door het raam wagons die gekanteld waren." Ze zag hoe de eerste twee wagons herleid zijn tot schroot. "Daar blijft echt niets meer van over."

"We hoorden ineens een harde knal en toen ik ging kijken, zag ik één grote ravage", vertelt een buurtbewoner. "Hier passeert ook de hst, nog een geluk dat die niet net voorbijreed."

Meest gelezen