Brusselse zakenman vrijgelaten in Moskou

De Brusselse zakenman Erik Van de Weghe, die in Moskou in gevangen zat, is vrijgelaten. Van de Weghe was in december aangehouden op vraag van Brazilië.

Brazilië verdacht hem ervan dat hij Braziliaanse danseressen had geleverd aan de Russische miljardair Suleiman Kerimov. Het onderzoek heeft echter niets verdachts aan het licht gebracht. "Wij kennen hem niet en hebben de man nooit ontmoet", hebben de slachtoffers van de mensenhandel verklaard tegenover de speurders.

Eric Van de Weghe was de rechterhand van Suleiman Kerimov. Dat is een van de rijkste zakenmannen van Rusland, die zijn vermogen heeft opgebouwd via Gazprom en Sberbank. Hij is ook lid van de partij Verenigd Rusland van president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin.

Kerimov is ook in ons land geen onbekende. Hij werd een tijdje verzorgd in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek na een auto-ongeval in de Zuid-Franse stad Nice. Toenmalig minister van Defensie André Flahaut (PS) liet de man daartoe naar ons land overvliegen met een privé-jet.