Bussen vertraagd door nieuwe lading sneeuw

In zowat heel het land heeft het vorige nacht opnieuw gesneeuwd. Daardoor lagen de wegen er op veel plaatsen vanochtend bijzonder glad bij.

Zoals verwacht is het vorige nacht opnieuw fors gaan sneeuwen. Daardoor was het vanmorgen erg glad, zeker in het oosten en het centrum van het land. Vooral op de secundaire wegen en de op- en afritten van de snelwegen was het oppassen.

Dankzij de krokusvakantie bleven de grote files op het wegennet wel uit, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De files op de snelwegen waren zelfs iets korter dan tijdens een normale werkweek.

Volgens Touring situeerden de meeste problemen zich op de Brusselse ring, de invalswegen naar Brussel, de as Antwerpen-Brussel en op de E313 in Limburg. Er waren ook problemen in de buurt van Luik, maar daar was het verkeer minder druk.

In de loop van de nacht zijn een aantal kleine ongevallen met blikschade gebeurd, vooral op de E34 tussen Turnhout en de Nederlandse grens. In Vlaams-Brabant zijn een aantal auto's van de weg geraakt en in de gracht gesukkeld of tegen een verlichtingspaal gereden.

Vanavond is het nog steeds glad op de kleinere wegen in Limburg. De gewestwegen en de autosnelwegen zijn er wel goed berijdbaar.

Sneeuw verstoorde het busverkeer

De sneeuwval en gladheid teisterden op veel plaatsen wel de busdiensten. In Limburg en Vlaams-Brabant was het erg glad en zijn de bussen op een aantal plaatsen vanmorgen niet uitgereden. Een aantal buslijnen werd beperkt tot de hoofdwegen en reed met vertraging.

In Antwerpen waren alle bussen uitgereden, maar ook daar was er sprake van vertragingen van tien minuten of meer en werden bepaalde lijnen niet bediend. Ook in Oost-Vlaanderen waren er problemen, vooral in de Vlaamse Ardennen. De vertragingen liepen op tot een half uur. Enkel West-Vlaanderen bleef gespaard.

In Wallonië waren er ook problemen met de bussen. In de provincie Luik was gisteren geen enkele bus uitgereden en dat was ook vandaag het geval.

Gevolgen voor De Post

Het winterweer en de gladde wegen brachten hier en daar ook de postbedeling in het gedrang. Onder meer in Wetteren, Mechelen, Puurs en Lier werd niet alle post bedeeld omdat het te gevaarlijk is voor de postbodes.

Kranten en grote postpakketten voor bedrijven werden in de meeste gevallen wel rondgebracht, maar de gewone brieven zijn vandaag niet bezorgd. Volgens Fred Lens van De Post waren het de postkantoren zelf die dergelijke beslissingen nemen.

De strooidiensten reden toch

Vannacht zijn de strooidiensten dan toch uitgerukt. Eerst was gezegd dat men tot vanochtend zou wachten, maar door de nieuwe sneeuwval is beslist om toch uit te rijden in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. In Oost- en West-Vlaanderen werd gewacht tot vanochtend omdat de sneeuw er later verwacht werd.

Door de harde winter is de voorraad strooizout nu erg beperkt geworden. De volgende dagen zou er opnieuw worden geleverd, maar toch hopen de strooidiensten op een aantal dagen zonder sneeuw.