Dr Who moest Thatcher ten val brengen

Wellicht zal Margareth Thatcher nooit verwacht hebben dat ze ook tegenkantingen kreeg vanuit de ruimte. Maar niemand anders dan Dr Who werd ingeschakeld om de Iron Lady het vuur aan de schenen te leggen.

Acteur Sylvester McCoy in Daily Mail: “Ons gevoel was dat Thatcher veel schrikwekkender was dan welk monster dan ook dat in de serie werd bestreden. Het idee om politieke issues te brengen, gebeurde bewust. Het leek de juiste manier van handelen.” Scenarist Andrew Cartmel in The Sunday Times: “Ik was erg boos over de sociale onrechtvaardigheid in Groot-Brittannië en ik was verheugd dat ik dat in de serie kon verwerken.”

Zo kwamen de mijnstakingen en de problematiek van de nucleaire wapens duidelijk aan bod. Ook zou het boosaardige personage “Helen A”, dat haar door een geheime politie onderdrukte onderdanen verplichtte gelukkig te zijn, geïnspireerd zijn op Thatcher.

BBC reageert verwonderd en stelt dat de regels van onpartijdigheid toen even streng waren als nu.