Koning bezoekt de plaats van het ongeluk

Koning Albert heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan de plaats van de treinramp in Buizingen. Ook premier Leterme en een tiental federale en regionale ministers waren erbij.

De koning sprak eerst met hulpverleners en ging daarna tot bij het wrak van de twee treinen. Onder meer ministers van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte, staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe, vice-eerste ministers Laurette Onkelinx en Didier Reynders en Waals minister-president Rudy Demotte waren er ook.

"Eerst Luik, en nu dit"

Premier Leterme had eerder al zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en hun families. "Onafgezien van de oorzaak van het ongeval, overheerst een gevoel van verslagenheid. Eerst hebben we Luik gehad, nu dit", verklaarde de premier vanuit Kosovo. 

Leterme was in Kosovo begonnen aan de eerste dag van zijn Balkanreis, maar hij is vervroegd teruggekeerd naar België.

"Opnieuw zwarte dag voor Vlaanderen"

"Dit is opnieuw een zwarte dag voor Vlaanderen en voor België", reageert minister-president Kris Peeters (CD&V) op de treinramp. "Mijn gedachten gaan ten volle uit naar de slachtoffers en hun familieleden. Ik hoop dat zij zo snel mogelijk over de juiste zorgen mogen beschikken", zegt Peeters, die zich op dit ogenblik in San Francisco bevindt.

"Ik blijf hierbij in nauw contact met het gemeentebestuur en de provincie", aldus nog de minister-president. Hij dankt alvast de hulpdiensten voor hun snelle interventie en voor hun verdere nazorg.

"Zwaar onder de indruk"

Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) is als bevoegde minister meteen naar de plaats van de ramp gegaan. "De minister is zwaar onder de indruk. Ze wil de mensen van de hulpdiensten en van de spoorwegen bedanken voor de inspanningen die ze al geleverd hebben en wil haar medeleven betuigen met de slachtoffers en de families van de slachtoffers", zo laat haar woordvoerder weten.

"Niet enkel een Vlaams of Waals drama"

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) heeft de plaats van de ramp bezocht. Demotte zei geschokt te zijn en had het over een "nationaal drama".

"Het is niet enkel een Vlaams of Waals drama, dit raakt de twee gewesten. Ik blijf ter plaatse om de ploegen op het terrein aan te moedigen. Het is een harde en moeilijke job."

"Grote ontsteltenis en droefheid"

Gewezen premier en huidig Europees president Herman Van Rompuy heeft ook zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de treinramp. 

"Het is met grote ontsteltenis en droefheid dat ik vernam dat twee treinen vanmorgen op elkaar inreden in Halle, waarbij een groot aantal dodelijke slachtoffers vielen", luidt het in een kort bericht. "Ik wil mijn oprechte medeleven betuigen aan de families van de slachtoffers van dit tragische ongeval, en aan de Belgische autoriteiten."