Kris Peeters en Ingid Lieten "go west"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A) zijn in de Verenigde Staten. Ze leiden er deze week een Vlaamse economische missie in Californië.

Peeters en Lieten willen in Californië inspiratie opdoen over onder meer groene economie. In San Francisco ontmoetten ze Vlamingen die daar werken of studeren.

Californie voert al jaren een duurzaam beleid waar hernieuwbare energiebronnen en biotechnologie erg belangrijk zijn. "Vlaanderen staat voor diezelfde uitdaging", zegt Peeters, "ik hoop hier veel te leren, onder meer op het vlak van elektrische netwerken en elektrische wagens."

"Het is wel belangrijk dat de overheid in Californië een duidelijke strategie heeft uitgestippeld", voegt Lieten daaraan toe, "en die strategie is belangrijk. Daarmee duw je iedereen een beetje in dezelfde richting, zowel de bedrijven als de onderzoeksinstellingen, en bovendien creëer je een positieve sfeer, een gemeenschappelijk doel." Lieten wil iets gelijkaardigs doen in Vlaanderen.

De jongste tijd kiezen Amerikaanse investeerders vaker voor Wallonie en niet voor Vlaanderen. Dat tij keren is ook de opdracht. Daarom staan er nogal wat bedrijfsbezoeken op het programma, onder meer in Silicon Valley en in Hollywood. Uiteraard is er ook een ontmoeting gepland met gouverneur Arnold Schwarzenegger.