Paus roept Ierse bisschoppen op het matje

Paus Benedictus XVI heeft de Ierse bisschoppen bij zich ontboden. Hij wil van hen weten waarom de Ierse kerk jarenlang schandalen rond misbruik van kinderen door priesters heeft verzwegen.

Het eens zo katholieke Ierland zit sinds vorig jaar in de ban van een schandaal rond het toedekken van kindermisbruik. Uit een officieel onderzoek van de Ierse kerk zelf bleek toen dat die tussen 1975 en 2004 systematisch gevallen van kindermisbruik door priesters had verzwegen.

Op die manier wou de kerk vermijden dat het imago van de instelling bij de Ieren geschaad zou worden. De Ieren zijn woest , vooral omdat de kerk vooral bezig was met haar eigen reputatie, meer dan met het welzijn van de kinderen die het slachtoffer werden van de priesters.

Het gaat overigens niet enkel om seksueel misbruik, maar ook over allerlei andere wantoestanden in kerkelijke instellingen voor kinderen in Ierland. Veel jongeren werden voortdurend bang gemaakt, vernederd en geslagen of kaal geschoren.

Vier Ierse bisschoppen hebben ontslag genomen, maar dat kan de gemoederen in het land niet bedaren. De families van de slachtoffers eisen dat er meer duidelijkheid komt en dat er nog koppen rollen.

De Ierse bisschoppen mogen het gaan uitleggen in het Vaticaan. In een mededeling zegt de kerk dat de paus erg "verdrietig, maar ook ontstemd" is over het schandaal en dat hij de woede van veel Ieren begrijpt en deelt. Kardinaal Tarcisio Bertone, de nummer twee van het Vaticaan, noemt het seksueel misbruik van kinderen door Ierse religieuzen ronduit "bijzonder walgelijk".

Hoe dan ook zal het volgens waarnemers lang duren vooraleer de Ierse kerk haar bijzonder invloedrijke positie van weleer terug zal winnen.