Peter Praet geen vicevoorzitter ECB

De Portugees Vitor Constancio zal de Griek Lucas Papademos opvolgen als vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De Belgische kandidaat, Peter Praet, heeft het dus niet gehaald.

Met de Luxemburger Yves Mersch, die door Eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker werd gesteund, was Praet eveneens kandidaat om Papademos op te volgen.

Het bleef bij een outsidersrol, want Duitsland, dat in deze op Franse steun kon rekenen, stond achter de kandidatuur van de Portugees Constancio (rechts op de foto). Berlijn wil immers dat de Duitser Axel Weber volgend jaar Jean-Claude Trichet als voorzitter van de ECB opvolgt.

Kanselier Angela Merkel bereidt, zo is in Europese diplomatieke kringen te horen, al vele maanden de benoeming van Weber voor. Om die reden zou ze de relatief onbekende Günther Oettinger naar de Europese Commissie gestuurd hebben. Die kreeg geen topportefeuille in de nieuwe Europese Commissie, bijgevolg heeft Merkel een argument om een compensatie te vragen.

Met de benoeming van de Portugees in de topstructuur van de ECB kan Duitsland bovendien stellen dat de zuidelijke landen zeer sterk in de hogere regionen van de bank zijn vertegenwoordigd. Dat geeft Merkel een argument om een sterkere vertegenwoordiging van de noordelijke landen, in casu Duitsland, te eisen.