"Ierse bisschoppen zullen meewerken met gerecht"

Paus Benedictus XVI heeft op het Vaticaan de Ierse bisschoppen op het matje geroepen. Hij heeft zijn afschuw uitgesproken over het seksueel misbruik van kinderen door Ierse priesters, en over de bescherming die ze kregen van de kerkleiding.

De paus riep de bisschoppen in Rome op "om eerlijk te zijn en de moed te hebben om het probleem aan te pakken."

Het bezoek van de Ierse bisschoppen duurde twee dagen. Na afloop werd door het Vaticaan een mededeling verspreid, waarin gezegd werd dat "de Ierse bisschoppen de paus beloofd hebben dat ze het engagement zullen nemen om mee te werken met het onderzoek naar het kindermisbruik."

De paus noemde het misbruik "een weerzinwekkende misdaad en een zware zonde die de waardigheid van de mens schaadt."

Ierland is al sinds eind vorig jaar in de ban van een schandaal rond het toedekken van kindermisbruik door priesters. Al snel bleek dat de kerkleiding jarenlang op de hoogte was, maar niets ondernam. Het gaat overigens niet enkel om seksueel misbruik, maar ook over allerlei andere wantoestanden in kerkelijke instellingen voor kinderen in Ierland. Veel jongeren werden voortdurend bang gemaakt, vernederd en geslagen of kaal geschoren.

De Ieren zelf reageerden geschokt op het nieuws en eisen harde maatregelen.

Meest gelezen