Ahmadinejad: "Ons antwoord zal krachtig zijn"

"Als er iemand optreedt tegen Iran, dan zal ons antwoord zo krachtig zijn dat ze er spijt van hebben." De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft gereageerd op de dreiging met sancties vanuit het Westen, maar laat tegelijk nog een opening voor onderhandelingen.

De VS wil eind februari via de Verenigde Naties nieuwe sancties tegen Iran van kracht laten worden als het land zijn kernprogramma niet aanpast.

Ahmadinejad heeft inmiddels op de dreiging gereageerd en spreekt, zoals wel vaker, gespierde taal. Hij gaf geen details over wat de reactie van Iran dan precies zou kunnen zijn.

Toch is er nog een opening: Ahmadinejad zei dat hij nog altijd denkt aan uitwisseling van uranium met andere landen, "zelfs met de VS". Maar er moet wel nog onderhandeld worden over de precieze voorwaarden, zei hij.

Clinton gaat lobbyen in Saudi-Arabië

De VS probeert in het Midden-Oosten steun te verkrijgen voor nieuwe straffen tegen Iran, omdat het tegen de afspraken in toch weer uranium verrijkt.

Volgens Iran zelf is dat enkel om energie-doeleinden, maar het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernwapen werkt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (foto) heeft in Saudi-Arabië gezegd dat Iran afglijdt naar een militaire dictatuur. Clinton ging er lobbyen voor mogelijke sancties, in de hoop om zo ook China over de streep te trekken bij de VN.