Avondspits verstoord, ongenoegen blijft

De avondspits is vanavond moeilijk verlopen door een spontane staking van het treinpersoneel. In Wallonië en op enkele plaatsen in Vlaanderen staken de treinbestuurders, als een reactie op de treinramp van gisteren. Het ongenoegen bij het personeel is groot.

In Wallonië was de hinder het grootst. Omdat daar in bijna alle depots gestaakt wordt, rijden er bijna geen treinen in het zuidelijke landsgedeelte. De bijna algemene staking in Wallonië heeft ook gevolgen voor Vlaanderen. De treinen die van Wallonië naar Vlaanderen rijden, zijn nagenoeg allemaal afgeschaft.

In Vlaanderen reden er op alle lijnen nog treinen, zegt Kristiaan Clapuyt van Infrabel, maar vooral bij de treinen die vertrekken vanuit Antwerpen en Leuven werden veel treinen afgeschaft. Het treinpersoneel in Kortrijk en Antwerpen sloot zich in de loop van middag aan bij de staking. Het treinverkeer verliep tijdens de avondspits zeer chaotisch. Sommige treinen reden op tijd, anderen werden afgeschaft en over heel wat treinen bestond er veel onduidelijkheid. Ook sommige avondploegen besloten om niet te gaan werken.

"Emotionele reactie"

De staking bij de treinbestuurders is een gevolg van de treinramp gisteren in Buizingen. Ze komt niet geheel onverwacht, de vakbonden vreesden naar eigen zeggen gisteren al dat het tot acties zou komen. Ze hebben wel begrip voor de actie.

Volgens de vakbonden reageren de treinbestuurders emotioneel op het dramatische ongeval van gisteren. "Je ziet dat meestal na een voorval of incidenten waarbij spoorwegmensen het leven laten", zegt Jos Digneffe van de ACOD. "Er breken dan spontaan solidariteitsacties en medelevenacties uit. Het verwondert niet dat het gebeurt en het is ook te begrijpen."

"Het is natuurlijk heel erg emotioneel voor de treinbestuurders wat er gisteren is gebeurd", reageert Jochem Goovaerts van de NMBS. "Wij nemen daar akte van, maar ik denk dat het op dit moment belangrijker is dat we onze reizigers waarschuwen dat er hen mogelijk erg veel hinder te wachten staat."

De kleine vakbond OVS, waar vooral treinbestuurders bij aangesloten zijn, moedigt naar eigen zeggen de staking niet aan maar heeft er wel begrip voor, de twee grote bonden bij het spoor, de christelijke en de socialistische, betreuren de staking.

Afwachten voor morgen

Voor morgen roepen alle bonden op om te gaan werken, ook de kleine vakbond OVS. "In Wallonië zou alles weer normaal moeten verlopen, op sommige plaatsen zelfs vandaag al", aldus Gérard Gelmini van CGSP-Cheminots. "Op korte termijn lost dit niets op. De speurders moeten hun werk kunnen doen en de oorzaak van het ongeval achterhalen."

"De treinbestuurders van Doornik, Bergen en 's-Gravenbrakel, die de staking begonnen zijn, zullen woensdag weer aan het werk gaan", bevestigt Alain Mahieu van CSC-Transcom. Ook in de andere depots, waar uit solidariteit meegestaakt wordt, zou men morgen weer aan de slag moeten gaan.

Maar het blijft afwachten of morgen de treinen wel volgens het boekje zullen rijden. Het ongenoegen blijft duidelijk groot bij het treinpersoneel. "De situatie zal waarschijnlijk moeilijk blijven", zei Luc Lallemand, gedelegeerd bestuurder van Infrabel, in de studio van Terzake.