Banksy wil "Karate kid" zijn voor graffiti

In Berlijn heeft graffitikunstenaar Banksy voor het eerst met de pers gesproken naar aanleiding van de vertoning van zijn film op de Berlinale.

Niemand weet wie er achter Banksy schuilgaat want hij bleef tot nog toe anoniem, om vervolging te voorkomen. Niet alle eigenaars van huizen en gebouwen die hij heeft aangepakt, reageerden achteraf immers enthousiast.

Maar de perslui die gehoopt hadden om de man echt te zien, waren er ook aan voor de moeite. Banksy sprak de pers toe via een vooraf opgenomen videoboodschap.

"Het was eigenlijk nooit mijn bedoeling om een film te maken", zegt Banksy over de film "Exit through the gift shop". De film vertelt het verhaal van een documentairemaker die graffitikunstenaars volgt. Hij gaat zodanig op in zijn onderwerp dat hij uiteindelijk besluit om zelf ook graffitikunstenaar te worden.

"Ik hoop dat de film voor graffitikunstenaars kan doen wat "Karate kid" deed voor gevechtssporten. Hopelijk doet de film elk kind in de wereld zin krijgen om een spuitbus te nemen."