Brandalarm? Start een polonaise!

Is er ergens brand? Zet dan snel een carnavalskraker op. In polonaise een pand ontvluchten is immers tot twintig procent sneller dan massaal naar de nooduitgang rennen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Delft.

Met behulp van een grote groep testpersonen en enkele camera’s werd het onderzoek uitgevoerd. De camera’s registreerden de voetgangerstromen en vrij snel merkten onderzoekers dat zich een bepaald patroon begon af te tekenen.

“Eigenlijk ontstond het een beetje als grap. Het was het einde van de testdag en mensen waren ook niet zo bruisend meer van energie. We zagen dat ze zich meer op hun voorganger gingen concentreren. Toen bedachten we om ze in polonaise te laten lopen. En dat werkte heel goed”, aldus Winnie Daamen, dokter in de verkeersstroomtheorie.

De universiteit van Delft doet nu op eigen initiatief vervolgonderzoek naar de gedragingen van mensenmassa’s voor deuren en vluchtwegen. De overtuiging leeft nu dat een polonaiseadvies kan helpen bij evacuaties.

lees ook