Eerste nieuwe kerncentrale in 30 jaar in VS

In Lanham, Maryland, heeft de Amerikaanse president Barack Obama de bouw aangekondigd van een nieuwe kerncentrale. Het is de eerste nieuwe kerncentrale in de VS in bijna 30 jaar.

Het departement Energie gaat voor de bouw voor 8 miljard dollar garant staan. Volgens Obama zal de komst van de nieuwe kerncentrale duizenden jobs creëren tijdens de bouw ervan, en 800 vaste banen op lange termijn. Hij had het over "een nieuwe generatie van kerncentrales die zekerheid bieden en proper zijn."

Obama hoopt dat hij dit keer wel eens de Republikeinen meekrijgt voor zijn plan. Zijn tegenstander tijdens de presidentscampagne, John McCain, had zich toen herhaaldelijk voor kernenergie uitgesproken als een mogelijk antwoord op de opwarming van de aarde.

Obama hoopt met de kernenergie minder afhankelijk te worden van (buitenlandse) fossiele energiebronnen. Hij hoopt dat ook de uitstoot van vervuilende stoffen omlaag gaat. De VS telt momenteel 104 kerncentrales die nog in werking zijn. Die zijn goed voor 20 procent van het totale elektriciteitsverbruik.

Meest gelezen