Europese Commissie voor toetreding IJsland

De Europese Commissie zal zich volgende week uitspreken voor de toetreding van IJsland tot de Europese Unie. Dat heeft een Europese ambtenaar gezegd. Woensdag zullen de 27 Europese Commissarissen de beslissing waarschijnlijk bevestigen.

"Op 24 februari zal de Europese Commissie bekendmaken dat ze aanbeveelt om toetredingsonderhandelingen te beginnen", zo zei de ambtenaar.

Het parlement van IJsland sprak zich in juli vorig jaar met een nipte meerderheid uit voor toetreding tot de EU. De centrum-linkse regering van premier Johanna Sigurdardottir diende daarop een aanvraag in om lid te worden. Volgens IJsland zullen de toetredingsgesprekken een tot twee jaar duren.

Op IJsland wonen 320.000 mensen. De meesten zijn afstammelingen van Viking-kolonisten die zich daar duizend jaar geleden gevestigd hebben. Tot voor kort voelden de IJslanders zich erg goed in hun "splendid isolation", maar de financiële crisis heeft lelijk huisgehouden in het land en dat verklaart de omslag naar Europa.