Eurozone geeft de Grieken een maand

De ministers van Financiën van de eurozone willen dat Griekenland tegen 16 maart met ernstige besparingsplannen over de brug komt. De eurozone zal Athene dag na dag opvolgen.

De vergadering van de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, vond plaats tegen de achtergrond van forse speculatie tegen Griekenland. Dat land heeft veel internationaal krediet verloren door jarenlang forse begrotingstekorten te verbloemen.

De Griekse regering wil nu fors het mes in de uitgaven zetten om het tekort van 12,7% van het bbp nu terug te dringen tot 3% in 2012. Omdat Athene echter nog weinig vertrouwen geniet, eist de eurozone dat Griekenland over een maand met ernstige maatregelen uitpakt.

Tot dan zal de eurozone de evolutie in Griekenland dag na dag volgen. Sommigen stellen dan ook dat Athene nu onder curatele staat van de Europese Centrale Bank (ECB).

De Luxemburgse premier en voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker wil zo ver niet gaan. Hij waarschuwt speculanten voor acties tegen Griekenland, maar tegelijk is de steun van de eurozone niet onvoorwaardelijk. In april en mei moet Griekenland acht mljard euro aan overheidsobligaties herfinancieren, maar in de huidige omstandigheden is dat niet gemakkelijk.