Farao Toetanchamon overleed aan malaria

Farao Toetanchamon is op zijn 19e overleden aan de complicaties van een gebroken been en aan malaria. Dat is het oordeel van wetenschappers die twee jaar lang DNA-onderzoek hebben uitgevoerd op de mummie van Toetanchamon en die van 15 familieleden.

De resultaten staan morgen in een gezaghebbend Amerikaans medisch tijdschrift. Het is het meest uitgebreide genetische onderzoek ooit op de mummies. De onderzoekers namen ook scans van de mummies. De jonge koning leed aan een ernstige vorm van cerebrale malaria, waarbij bloedvaten in de hersenen verstopt raken.

Toetanchamon had ook enkele erfelijke afwijkingen: een gespleten gehemelte en een klompvoet, waardoor hij wellicht met een stok moest lopen. Bovendien leed hij aan de ziekte van Kohler, een aandoening waarbij gebrek aan bloedtoevoer de beenderen in zijn linkervoet traag aan het vernietigen was. In zijn graf zijn niet minder dan 130 wandelstokken gevonden.

Het DNA-onderzoek heeft ook duidelijkheid verschaft over zijn stamboom. Zijn vader was hoogstwaarschijnlijk Echnaton, de "ketterfarao" die de Egyptische godsdienst trachtte te hervormen, en men weet ook welke mummie die van zijn moeder is. Zij blijkt een zus van Echnaton maar haar naam is nog niet bekend.

Toetanchamon werd farao toen hij 10 jaar was, in 1333 voor Christus. In de Egyptische geschiedenis was hij een onbeduidende farao maar hij werd wereldberoemd omdat zijn graf een van de weinige Egyptische koningsgraven is dat niet geplunderd was. Het graf werd ontdekt in 1922 en bevatte heel wat schatten. Dat het niet geplunderd werd, is te danken aan het feit dat bij de bouw van het graf van Ramses VI in de Vallei der Koningen het zand en puin op de ingang van het graf van Toeanchamon werd gegooid.

Er doen al lang speculaties de ronde over de vroege dood van Toetanchamon, te meer omdat hij in een roerige periode leefde waarin zowel zijn voorganger, hijzelf als zijn opvolgers maar kort regeerden. Toen in zijn schedel een gat ontdekt werd, ging men er van uit dat hij vermoord was. Een CT-scan wees in 2005 echter uit dat het gat waarschijnlijk veroorzaakt was bij de mummificering. Uit de scan bleek toen ook al dat hij een gebroken been had.