Franse soldaten waren nucleaire proefkonijnen

In de jaren zestig zijn Franse soldaten met opzet blootgesteld aan atoomproeven om "de psychologische en lichamelijke gevolgen" te onderzoeken. Dat staat te lezen in een geheim militair document dat de Franse krant Le Parisien kon inkijken.

De krant heeft de hand kunnen leggen op een "vertrouwelijk rapport" van het ministerie van Defensie uit 1998, twee jaar nadat Frankrijk was gestopt met het uitvoeren van atoomproeven. Uit een verslag van een nucleaire proef in Algerije op 25 april 1961blijkt duidelijk dat het de bedoeling was om de soldaten in te zetten als proefkonijn.

Sommige oud-soldaten zeggen al decennia dat ze amper beveiliging kregen bij atoomproeven, waardoor ze het gevoel kregen als proefkonijnen te dienen. Vorig jaar werd een wet goedgekeurd die veteranen compensatie gaf voor gezondheidsproblemen als gevolg van de nucleaire tests. Maar volgens de oud-soldaten gaat de wet niet ver genoeg.

De huidige minister van Defensie Hervé Morin zegt geen weet te hebben van het rapport, maar benadrukt dat het niveau van bestraling "zeer zwak was". In de jaren zestig voerden de Fransen 17 atoomproeven uit in de Sahara in Algerije. Nadien werden de testen uitgevoerd in Frans-Polynesië, tot ze in 1996 werden stopgezet.