Nummer 2 Afghaanse taliban is opgepakt

In de Pakistaanse stad Karachi is de militaire commandant van de Afghaanse taliban opgepakt. Mullah Abdul Ghani Baradar was na de stichter Mullah Omar Mohammed de belangrijkste leider van de fundamentalistische moslimgroep.

Baradar is enkele dagen geleden opgepakt bij een gezamenlijke actie van de Amerikaanse en Pakistaanse geheime diensten. Die konden hem blijkbaar lokaliseren en oppakken in de havenstad Karachi.

De taliban ontkennen echter dat Baradar is gevat, maar de geruchten doen al enkele dagen de ronde in de regio en zijn nu bevestigd door een hoge Amerikaanse ambtenaar.

De 42-jarige Mullah Abdul Ghani Baradar is na Mullah Omar Mohammed de belangrijkste leider van de Afghaanse taliban. hij is verantwoordelijk voor de militaire operaties van de taliban in Afghanistan en voor hun financiële fondsenwerving.  Voor de val van het extreme moslimregime eind 2001 was Baradar viceminister van Defensie.

Als de arrestatie van Baradar inderdaad bevestigd wordt, is dat een zware klap voor de taliban. Niet dat hij niet vervangen kan worden, maar hij is een ontzettend belangrijke bron van informatie, zowel op militair als financieel gebied.

Zware gevechten in Marjah

Intussen rukken NAVO-militairen  en Afghaanse troepen steeds verder op in de stad Marjah, in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand. In dat bolwerk van de taliban wordt nog wel hevig gevochten.

Vandaag zouden opnieuw drie Afghaanse burgers zijn omgekomen. Eerder waren er al eens twaalf burgers gedood toen hun huis geraakt werd door een raket.

Zaterdag is het offensief tegen Marjah begonnen. Amerikaanse troepen zijn per helikopter gedropt in wijken in de stad om zo de mijnenvelden eromheen te vermijden. Er wordt nu huis-aan-huis gevochten in Marjah en de opmars verloopt erg traag omdat de taliban op grote schaal gebruik maken van boobytraps.

Voor het offensief woonden er 80.000 mensen in Marjah. Velen zijn gevlucht, maar er zijn nog veel burgers achtergebleven. 

Opiumhoofdstad in de frontlinie

Marjah ligt centraal in de Afghaanse provincie Helmand en is een bolwerk van de opiumteelt. Zowat de helft van de opium overal ter wereld komt uit Helmand en veel daarvan uit Marjah.

De Afghaanse taliban controleren vanuit Marjah die handel die voor hen een belangrijke bron van inkomsten vormt. Normaal verdwijnen de taliban bij NAVO-aanvallen, maar hier willen ze blijkbaar te allen prijze standhouden.