Staking bij distributiecentrum Ternat van Carrefour

De hypermarkten van Carrefour krijgen geen voorraad meer geleverd vanuit het distributiecentrum in Ternat door een dubbele staking. De hypermarkten krijgen wel nog voorraad aangeleverd vanuit de andere distributiecentra zodat de winkels nog niet meteen leeg zullen staan.

De werknemers van het distributiecentrum Ternat Logistics hebben het werk neergelegd. Minstens tot morgenochtend 9 uur blokkeren de werknemers het centrum en kan geen enkele lading binnen of buiten. Morgenochtend wordt beslist of er voort wordt gestaakt.

Het centrum is eigendom van de logistieke groep Kuehne & Nagel. De werknemers maken pakketten klaar die naar de Carrefour-hypermarkten vertrekken. Het contract tussen Kuehne & Nagel met Carrefour loopt in juni af en de werknemers vrezen dat Carrefour het contract met het centrum in Ternat niet wil verlengen. Daardoor staan mogelijk 270 banen op de tocht.

De werknemers voeren al een hele week blokkade-acties. Volgens Carrefour is dit zonder gevolgen gebleven voor de hypermarkten. Vakbondsman Jozef Borremans (LBC) betwijfelt dit, hij zal met enkele collega's foto's nemen in de hypermarketen om aan te tonen dat er een voorraadtekort is in de winkels. Carrefour zou op 24 februari duidelijkheid verschaffen over het contract met Kuehne & Nagel.

Ook chauffeurs staken

Naast de medewerkers van het distributiecentrum in Ternat zijn vannacht ook de chauffeurs van Supertransport in staking gegaan, het bedrijf dat de goederen transporteert naar de winkels. Het transportbedrijf is in handen van de groep Jost. 42 chauffeurs rijden voor Carrefour. Als het distributiecentrum in Ternat de deuren sluit, verliezen zij hun job.

Daarnaast is er ook onrust omdat vorige week enkele dispatchers hun ontslag hebben gekregen. Hun werk wordt overgenomen door een computer aan boord van de vrachtwagens, maar het systeem staat nog niet helemaal op punt. De vakbonden vragen een oplossing voor deze problemen. De liberale vakbond eist ook dat de directie hen erkent als vakbond. Als de directie niet met goede voorstellen komt, willen de bonden minstens tot maandag blijven staken.