Vrieskou kost bouwsector 15 miljoen per dag

Het aanhoudende vriesweer kost de bouwsector elke dag 15 miljoen euro extra. Dat stelt de Vlaamse Confederatie Bouw. Voor Vlaanderen gaat het om 10 miljoen euro per dag.

Het vriesweer duurt nu al langer dan 30 dagen, dat is zo'n 10 dagen langer dan andere winters. Meestal duurt het winterverlet 15 tot 20 dagen. De meeste aannemers hadden enig winterverlet wel ingecalculeerd, maar op deze uitzonderlijk lange duur zijn de meesten niet voorbereid.

Grotere bouwbedrijven zouden meer dan 50.000 euro per dag extra kosten hebben omdat ze de geplande werken niet kunnen uitvoeren. In die extra kosten is de herplanning van de werken en de onderaannemers nog niet inbegrepen, want daardoor kunnen geen nieuwe opdrachten worden aangenomen.

Ook niet inbegrepen in de extra kosten zijn de boetes die bedrijven oplopen als ze te laat klaar zijn. De bouwbedrijven zouden extra mankracht en middelen kunnen inzetten om toch tijdig klaar te raken, maar ook dat kost veel geld.