Zoektocht en onderzoek herstart bij dageraad

De zoektocht naar slachtoffers van de treinramp in Buizingen bij Halle is vanmorgen bij dageraad opnieuw gestart. Gisteravond was de zoektocht stopgezet, omdat het te donker werd. Ook het onderzoek van het parket werd opnieuw gestart.

De verongelukte treinstellen werden vannacht bewaakt door de lokale politie. Rondom het terrein werden linten gespannen en de toegang tot dat gebied werd bewaakt door mensen van Securail, de veiligheidsdienst van de spoorwegen.

Gisteravond werd de evacuatie van de slachtoffers afgerond. De zwaargewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht en de dodelijke slachtoffers werden naar het mortuarium van Neder-over-Heembeek gebracht.

In de verhakkelde treinwagons liggen volgens het crisiscentrum dat gisteren werd opgericht geen slachtoffers meer, maar mogelijk liggen er nog lichamen onder de wagons. Vanmorgen luidde het ook dat er mogelijk nog vermisten zouden zijn.

Net na dageraad werd de zoektocht naar de slachtoffers voortgezet. Mensen van de dienst slachtofferidentificatie kwamen opnieuw ter plaatse. Ook wagens van Infrabel en politiewagens reden opnieuw aan.

Enkele zwaargewonden nog in kritieke toestand

Voorlopig heeft de treinramp van gisteren aan 18 mensen het leven gekost. Er vielen ook ongeveer 170 gewonden, van wie 11 zwaargewond waren. Het ongeluk gebeurde gistermorgen rond 8.30 uur vlak bij het station van Buizingen. Hoewel eerst gezegd was dat de twee treinen elkaar frontaal aangereden hadden, blijkt nu dat het om een laterale botsing ging. De ene trein werd door de andere in de flank gegrepen.

Op dit moment liggen nog een tiental slachtoffers in verschillende ziekenhuizen. Heel wat mensen met lichtere verwondingen zijn al naar huis. In het Sint-Mariaziekenhuis in Halle, het UZ Brussel in Jette, het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en het UZ in Leuven liggen telkens 2 zwaargewonden. Enkelen van hen verkeren nog in een kritieke toestand. Ook in Tubeke wordt nog 1 gewonde verzorgd.

Nog tot einde van de werkweek hinder

Los van de staking vandaag, zal er nog een drietal dagen geen of moeilijk treinverkeer zijn tussen Halle en Brussel-Zuid en tussen Halle en Etterbeek. Na het onderzoek van het parket, zullen de treinen getakeld worden. Daarna moeten de sporen ook nog hersteld worden. Pas dan kan het treinverkeer weer normaal op gang komen.

Vanavond rijden er uitzonderlijk toch een aantal Thalys-treinen tussen Brussel en Parijs, maar voor morgen kan Thalys geen garanties geven. Reizigers met de Thalys  worden sowieso aangeraden om hun reis uit te stellen. De Eurostar naar Londen rijdt vandaag en morgen zeker niet.