"Klassiek, maar niet seutig"

Gisteren won de niet weinig bescheiden Gianni Lapage de 2e editie van de Vtm-modetalentenjacht "De designers", met een collectie bestemd voor "vrouwen met ballen". Vanaf vanochtend is ze te koop bij JBC. Wij gingen iets na de middag kijken in een winkel in Boortmeerbeek, tussen Leuven en Mechelen. Van een overrompeling was er zeker geen sprake.

Veeleer een gezonde interesse was er bij de vrouwelijke klanten te merken. Vrouwen passeerden aan de rekken, keken geïnteresseerd, raakten de kledingstukken aan en liepen dan verder. Het loopt zeker niet zo’n vaart als vorig jaar. "Toen waren de stukken in deze winkel al tegen 14 uur uitverkocht”, aldus gerante Anita.

"Dit is té voor mij"

Toch stonden al om 10 uur een paar zeer enthousiaste klanten voor de deur.

Anita: "Zij hadden duidelijk de reeks op tv gezien, en wisten dat de collectie vanaf vandaag bij ons te koop was. En ja hoor, we hebben al verschillende ensembles verkocht. Dat is dan aan dames die iets speciaals zoeken. Want er zijn ook reacties geweest van: dit is té voor mij. De harembroek van Lapage lijkt bijvoorbeeld iets te gewaagd te zijn."

Klant Els heeft zopas een blouse gekocht. "Ik heb eigenlijk alleen gisteren naar de finale gekeken. Maar mijn dochters zeiden: mama, dat is iets voor jou. De blouse die ik gekocht heb is redelijk klassiek, maar niet seutig. Toch is het zeker niet iets om in te gaan werken. Nee, zoiets draag je tijdens speciale gelegenheden. Echt duur is het niet. Voor 39,90 euro vind ik dit een goede prijs-kwaliteitverhouding."

Zwart overheerst

Klant Kaatje (foto) past net een korte broek (39,90 euro): "Ik was wel onder de indruk van zijn collectie gisteren. Dat hij mode maakt voor meisjes met ballen, vind ik mooi meegenomen (lacht). Ik vind het echt wel mooi."

Klant Ilse kijkt enkel, maar is niet onmiddellijk overtuigd. En daar heeft ze een reden voor: "Het is allemaal nogal feestelijk, en daar ben ik op dit moment van het jaar niet naar op zoek. De feestdagen zijn voorbij. Om dit op je werk te dragen, is het te speciaal en te duur."

Zou zij de harembroek (59,90 euro) dragen? "Nee, oh nee. Daarin zou ik me belachelijk vinden", lacht ze.

Ook klant Rita is enigszins sceptisch, maar vindt Lapage wel de terechte winnaar. "Dat circusgedoe van concurrente Elles zei me niets. Zoiets draagt een vrouw toch niet. Ik zou dat niet gedragen hebben. Lapages collectie is stijlvol, maar echt overdonderd ben ik niet. Het zwart overheerst ook, en dat vind ik wat raar nu de lente eraan komt."

Gianni Drapage

Wat vonden de klanten eigenlijk van het "ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken"-imago van Lapage, die wel weggelopen leek uit de wereld van “Absolutely fabulous”?

Els: "Ik heb geen mening over hem. Als hetgeen hij maakt goed is, is het goed." Ook bij Rita dezelfde toon, al vond zij dat de tv-makers de spotnaam "Gianni Drapage" er soms te dik oplegden. Ilse denkt dat, om het in de modewereld te maken, “je geen doetje mag zijn”.

Gerante Anita hoopt dat er tijdens de namiddag toch nog een rush ontstaat, zoals vorig jaar met de collectie van An Buermans.

Mon Knevels