"Palestijnen beschermen tegen kolonisten"

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis roept Israël op om de Palestijnse bevolking op de bezette Westelijke Jordaanoever beter te beschermen tegen joodse kolonisten. Volgens het Rode Kruis moet de joodse staat een beter evenwicht zien te vinden tussen de eigen veiligheid en de rechten van de Palestijnen.

Allerlei beperkingen in verband met de joodse kolonies in de bezette gebieden maken het de Palestijnen erg moeilijk, zegt het Rode Kruis. Veel Palestijnen ondervinden heel wat moeilijkheden om naar school of naar het werk te gaan. Palestijnse boeren moeten vaak allerlei omwegen maken om hun landerijen te bereiken.

"Het Rode Kruis heeft Israël al herhaaldelijk opgeroepen om de Palestijnen in waardigheid te laten leven", merkt Beatrice Megevand-Roggo van het Rode Kruis op. "We herhalen onze oproep aan Israël om de Palestijnen te beschermen tegen geweld door kolonisten, hen toe te laten hun landerijen te bewerken, hun huizen te herstellen of ongestoord naar school of naar het ziekenhuis te gaan."

Controleposten, wegversperringen en aarden wallen en het oponthoud aan barricades vormen voor veel Palestijnen dagelijkse hindernissen. Daarnaast laten de joodse kolonisten zich niet onbetuigd. Daardoor kunnen veel Palestijnse boeren hun eigen land niet op, maar bovendien zijn de voorbije 3 jaar naar schatting 10.000 olijfbomen van Palestijnse boeren geveld of verbrand. 

Volgens het Rode Kruis leeft zowat de helft van de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever onder de armoedegrens. De organisatie wijst erop dat Israël als bezettingsmacht de plicht heeft om de burgerbevolking te allen tijde menselijk te behandelingen.

Springstof onderschept

Aan de grens tussen de Gazastrook en Egypte heeft de Egyptische politie 3,5 ton explosieven in beslag genomen. Het ging om 79 goedgevulde zakken die waren verstopt vlak bij de grensovergang aan Rafah. Ze stonden op het punt om in de smokkeltunnels naar Gaza te verdwijnen. De Egyptische veiligheidsdiensten waren getipt door buurtbewoners.

Via de tunnels worden er niet alleen voeding, kleding en medicijnen de Gazastrook binnengesmokkeld, maar ook wapens voor Hamas, dat sinds juni 2007 het gebied controleert.

Door de tunnels wordt de Israelische blokkade omzeild. Egypte wil strenger optreden tegen de smokkel, onder meer door een stalen hek te bouwen dat ook diep in de grond gaat.