Arrestatie nummer 2 van taliban bevestigd

Het Pakistaanse leger heeft de arrestatie van de plaatsvervanger van talibanleider mollah Omar officieel bevestigd. Uit een "gedetailleerd identificatieproces" is duidelijk gebleken dat het om mollah Abdul Ghani Baradar gaat.

"Uit veiligheidsoverwegingen" kunnen geen bijzonderheden over het tijdstip en de plaats van de arrestatie verstrekt worden. Een hoge Pakistaanse officier, die niet bij naam wilde worden genoemd, had gisteren gezegd dat de vice-leider van de Afghaanse taliban enkele dagen geleden in de Zuid-Pakistaanse havenstad Karachi werd gevat tijdens een gezamenlijke operatie van de Pakistaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten.

Baradar zou de leiding hebben gehad over het beleid van de taliban, die nu naar verluidt opereren vanuit Pakistan. Hij is met andere woorden de hoogste taliban-leider die is gearresteerd sinds het begin van de oorlog in Afghanistan, in 2001.

Pakistan staat al jaren onder druk van de Verenigde Staten om de taliban aan te pakken. Tot nu toe leek Islamabad niet erg gretig om dat verzoek in te willigen, maar de arrestatie van Baradar wijst erop dat de Pakistaanse regering van koers is veranderd.

Intussen heeft een Amerikaanse drone - een onbemand vliegtuigje - een raketaanval uitgevoerd op een dorp in de provincie Noord-Waziristan. Dat gebied wordt beschouwd als een van de bolwerken van moslimfundamentalisme, van waaruit extremisten aanvallen uitvoeren in Afghanistan.

Bij de raketaanval zijn drie doden gevallen. De Amerikaanse aanvallen in Pakistan zijn erg omstreden. Volgens Islamabad dreigen ze het moslimextremisme in het land nog aan te wakkeren.