Beijer werd gerekruteerd door de Russen

Gewezen rijkswachter en topgangster Robert "Bob" Beijer zegt dat hij door de GRU, de inlichtingendienst van de Sovjetstrijdkrachten, gerekruteerd werd om de rijkswacht te destabiliseren. Hij deed dat door in dienst te treden bij de rijkswacht.

Beijer keert terug naar het verleden in "De laatste leugen" dat verschenen is bij de uitgeverij Van Halewijck. In dit onwaarschijnlijke verhaal stelt hij zichzelf voor als een ex-agent van de GRU, de voormalige inlichtingendienst van de Sovjetstrijdkrachten.

Het was de GRU, beweert Beijer, die hem heeft verteld dat zijn vader een officier was van de Russische inlichtingendienst in tegenstelling tot wat hij altijd heeft gedacht. Het is diezelfde dienst die hem toen de opdracht heeft gegeven om de Belgische rijkswacht, "een staat binnen de staat", te destabiliseren door in dienst te treden. Hij denkt hieraan te hebben bijgedragen.

De ex-rijkswachter werd in 1994 tot 14 jaar cel veroordeeld voor heling in het dossier-Zwarts. Zijn naam werd in verband gebracht met de Bende van Nijvel. Vandaag bij de voorstelling van zijn boek ontkende hij opnieuw dat hij ooit deel heeft uitgemaakt van de logistieke cel van de Bende.

Beijer herhaalde ook dat hij de onderzoekers wel kan helpen in de zaak-Zwarts. "Ik onderhandel met de bevoegde autoriteiten", zei hij. Veiligheidsagent Francis Zwarts werd in 1982 vermoord toen hij met een lading goud en een diplomatiek koffertje op weg was. Zijn lichaam werd nooit gevonden. In 1995 werd Madani Bouhouche veroordeeld voor de moord. Beijer werd in de zaak veroordeeld voor heling.