Belgische kortfilm gooit hoge ogen in Berlijn

"Venus vs. me", een kortfilm van Natalie Teirlinck, heeft op het Filmfestival van Berlijn een nominatie in de wacht gesleept voor de European Film Award voor beste kortfilm.

De Europese prijs voor de beste kortfilm wordt toegekend door de European Film Academy, in samenwerking met een reeks filmfestivals die elk een film nomineren.

"Venus vs me" werd door de jury omschreven als "een experimentele poging om jeugdherinneringen op te sommen met een complexe montagetechniek. Beelden, geluid en montage gaan op in een verhaal met meerdere lagen. De regisseur gaat op een magnifieke wijze met de puzzel om."

Op de Berlinale waren twee Vlaamse kortfilms opgenomen in de officiële competitie. Zij namen het op tegen 23 andere producties uit de hele wereld.

De Gouden Beer voor de beste kortfilm ging naar de Zweedse film "Händelse Vid Bank" van regisseur Ruben Östlund. De winnende film geeft het woord aan 96 mensen, die vertellen over een mislukte bankoverval. De prent werd met één camera gedraaid en er werd naar verluidt ook niet in geknipt.

De Zilveren beer was voor "Hayerida" van de Israëlische Shai Miedzinski. Die vertelt over een familie die in de woestijn op zoek gaat naar een steen, die als grafsteen moet dienen.

Zaterdag worden de prijzen voor de langspeelfilms uitgereikt op het 60e Filmfestival van Berlijn.