Cartoonist Gazet van Antwerpen bekroond

Canary Pete (artiestennaam van Sus Damiaens) heeft de Grote Prijs Press Cartoon Belgium gewonnen met een cartoon die in oktober van vorig jaar is verschenen in Gazet van Antwerpen. De prijs is 6.000 euro waard.

De winnende cartoon verwijst naar de Nobelprijs voor de Vrede die vorig jaar werd uitgereikt aan de Amerikaanse president Barack Obama.

De Grote PCB-prijs is 6.000 euro waard. Er waren ook twee eervolle vermeldingen, voor JacPé (Jacques Peten) met een cartoon in Père Ubu en voor Zak (Jacques Moeraert) met een cartoon in De Morgen. Zij krijgen elk 800 euro.

De prijzen zijn toewezen door een jury van prominenten uit de artistieke sector: voorzitter Jan Hoet, Cathérine de Braekeleer, Peter de Caluwé, Xavier Cannone, Marie Daulne, Wim Delvoye, Hugo de Greef en Elvis Pompilio.

Ook Duitse cartoonist is bekroond

Eerder op de dag is ook de grote PCE-prijs (Press Cartoon Europe) toegekend, aan de Duitse cartoonist Burkhard Mohr.

Hij kreeg 10.000 euro en een bronzen trofee, ontworpen door grafisch kunstenaar Ever Meulen. Ook voor deze Europese prijs waren er twee eervolle vermeldingen.

Voor de PCE hadden 112 cartoonisten uit alle EU-landen 299 werken ingestuurd. De jury bestond uit journalisten van verschillende Europese landen.

De prijzen worden op 26 juni overhandigd in Knokke-Heist, bij de opening van het Internationaal Cartoonfestival.