Gentse rechter veroordeelt twee koppelbazen

De correctionele rechtbank van Gent heeft twee koppelbazen veroordeeld. Hun bedrijf zou 29 mensen in onderaanneming aan het werk hebben gezet in de vleessector. De eerste verdachte kreeg een voorwaardelijke straf, de tweede daagde niet op en kreeg een effectieve celstraf.

De zaak draait rond een bvba die in onderaanneming werkte voor de Belgian German Meat Company. Volgens het arbeidsauditoriaat werd de bvba geleid door Turkse koppelbazen die 29 personeelsleden aan het werk zetten in de Gentse kanaalzone.

De bvba wordt beschuldigd van zwartwerk en zou tussen oktober 2007 en juli 2008 217.834 euro RSZ-bijdragen niet hebben betaald. Het bedrijf zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan fraude met tijdelijke werkloosheid met 26 personeelsleden.

De arbeiders moesten twee weken eerder verschijnen voor de rechter. Het Openbaar Ministerie vorderde een boete van 550 euro voor elk van hen. Twee arbeiders kregen de boete opgelegd, de anderen kregen de gunst van de opschorting.